Ar uztura speciālisti Baibu Iskrovu sarunājas Skrinings.lv vēstnese un ārste-rezidente ginekoloģijā un dzemdniecībā Laura Lūse.
L: Manuprāt, uzturs ir mūsu visikdienišķākā lieta, kas sastāv no tik daudzām izvēlēm, tādēļ arī svarīga tēma, par ko parunāt. Kā tad īsti ir – vai un kā mūsu uzturs var ietekmēt krūts vēža saslimšanas risku?
B: Ja mēs runājam par uzturu ietekmi uz krūts vēža saslimšanas risku, tad pirmais un galvenais, ko es gribētu teikt, ka tas noteikti neizraisa vēzi un arī neārstē to. Uzturs ir labs profilaktisks līdzeklis, kas palīdzēs mazināt saslimšanas risku, kā arī gadījumā, ja esi saslimis ar vēzi, tad uzturs var palīdzēt vieglāk tikt cauri ārstēšanas posmam, jo ar uzturu iespējams mazināt komplikācijas.
Ja runājam par uzturu un krūts vēzi, tad svarīgi ir zināt, kas no tā, ko varam mainīt, palīdzēs mazināt vēža risku. Piemēram, uzturēt veselīgu ķermeņa svaru. Tas noteikti ir viens no svarīgākajiem profilaktiskajiem pasākumiem. Liekais svars ir riska faktors, kas minēts pie 13 vēža veidiem. Tāpat varam atteikties no alkohola. To būtu ieteicams vispār nelietot.
L: Kas ir visizplatītākie mīti par uztura un krūts vēža sakarībām?
B: Nav gluži tik daudz mītu tieši par krūts vēzi, bet ir vairāki vispārīgi par vēzi. Mēdz runāt, ka kaut kādi konkrēti produkti, kā, piemēram, piens vai glutēns var izraisīt vēzi, kas nav īsti pareizi. Ja mēs runājam par pienu, tad tam īstenībā ir aizsargājoša darbība pret krūts vēzi.
Vēl runājot par specifiskiem produktiem, populāri ir zemestauki. Cilvēki spekulē, ka tie var ārstēt vēzi, tomēr tā īsti arī nav. Ir novērojuma zemestauku pozitīvā ietekme, bet noteikti tie nepalīdzēs pilnībā izārstēt vēzi vai nodrošinās to, ka vēzis neattīstīsies.
Vēl viens no lielākajiem mītiem ir par šobrīd tik populāro PH diētu. Tās pamatā ir uzskats, ka produkti ar zemu PH līmeni nav jālieto uzturā, tai skaitā piena produkti, gaļa, cukurs, jo tie veicina vēža attīstību. Tā gluži arī nav, jo PH svārtības noteikti neizraisīs mums vēzi.
Daudz ir dzirdēts, ka atsevišķus produktus mēs liekam uz pjedestāla, kā, piemēram, kurkumu. Tā doma ietver sevī ideju paņemt vienu konkrētu produktu vai piedevu, kuru vai nu pilnībā izslēgt no uztura vai pārmērīgi lietot, kam it kā būtu jāpalīdz izvairīties no saslimšanas ar vēzi, bet tas nav pareizi. Ir jārunā par uzturu kopumā, kā par dzīvesveidu un jādomā par to, kas katru dienu ir Tavā šķīvī. Viens konkrēts produkts vai garšviela nebūs tas definējošais faktors, kas izšķirs to, vai Tev būs onkoloģisks risks vai nē. Ir jāskatās uz visu kopumu.
Atgriežoties atpakaļ pie krūts vēža, jāsaka, ka izšķirt produktus, kas var veicināt vienu vēzi un iespējams kavēt otra vēža attīstību nav iespējams. Profilaktiski nav sliktu produktu, visam ir jābūt ar mērenību. Uz šķīvja ir jābūt visam un ir produkti, kurus mums ir jāliek uz šķīvja vairāk kā citus, lai piegādātu organismam antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar stresa izraisītām sekām, bet nav nekas tāds, kas speciāli un pilnībā ir jāizslēdz.
Mazāk varbūt ir jāēd produkti ar augstu glikēmisko indeksu (vienkāršie cukuri). Bet šeit runa ir par lielu apjomu. To nedrīkst lietot daudz, jo tas var veicināt lieko svaru un insulīna rezistenci, aptaukošanos, kas noved pie hormonālām izmaiņām. Viens ir pakārtots otram, tādēļ nav tāda viena produkta vai lietas, kas mums visu ietekemēs mūsu uzturā.
L: Es esmu ļoti liels saldumu mīlis. Kas būtu tas, ko Tu ieteiktu likt manā ēdienkartē un ko Tu ieteiktu izslēgt, lai kopumā samzinātu onkoloģisko risku?
B: Noteikti, es ieteiktu sākt ar to, ka dārzeņi ir jālieto pēc iespējas vairāk. Pētījumi liecina, ka dārzeņiem ir aizsargājoša darbība, tieši ne cietes dārzeņiem – burkāni, bietes, visi zaļie dārzeņi, lapu dārzeņi, ķiploki, sīpoli, brokoļi, puķkāposti, kāpostveidīgie un kabačveidīgie. Šie ir tie produkti, kuriem noteikti vajadzētu uz šķīvja būt vienmēr. Dārzeņos ir ļoti liels klāsts ar daudz dažādiem antioksidantiem, kas ir mūsu organismam vajadzīgi.
Protams, mēs nedrīkstam aizmirst par kvalitatīvām olbaltumvielām, kuras ir svarīgas mūsu organismam, lai tas būtu spēcīgs un uztur veselīgu immunitāti. Olbaltumvielas ir iespējams saņemt ēdod gaļu, bet ir pierādīts, ka liels daudzums sarkanās gaļas un pārstrādātās gaļas var veicināt vēzi. Gaļai vispār nav jābūt daudz uzturā – apmēram 500 grami nedēļā ir pilnībā pieteikami, tomēr uzsvars paliek pie sabalsētības. Pārstrādāto gaļu un mūs visu iecienītos kūpinājumus, kas ir Latvijas nacionālā īpatnība un kurus mēdzam patērēt daudz un bieži, būtu ieteicams aizstāt ar jūras veltēm. Ir vērts atstāt desas vai kūpinājumus svētku dienām vai svinībām, kamēr ikdienā izvēlēties vienkāršākus produktus un nepārdedzināt tos cepjot. Tas noteikti varētu būt profilaktisks pasākums, kas palīdz novērst krūts vēža attīstību. Zivīm un citiem jūras produktiem būtu jābūt uz mūsu šķīvjiem divas vai trīs reizes nedēļā.
Vēl noteikti jāuzņem pilngraudu produkti. Tie mums var nākt tikai par labu – grūbas, lēcas, griķi. Tā pati rupjmaize, pilngraudu makaroni. Un protams, mēs arī nedrīkstam aizmirst par pākšaugiem, kas ir brīnišķīgs produkts, kurš nevien ir bagāts ar olbaltumvielām, bet arī ir labs avots ar kuru aizstāt gaļas produktus. Ja mēs izvēlētos nedēļā, vismaz dienu vai divas dienas patērēt tikai veģetāro pārtiku, tas tikai nāktu par labu. Nav jābūt nevienā no ekstrēmajiem galiem. Pats galvenais ir daudzveidīgs uzturs. Mēs daudz ko varam iemācīties no cilvēkiem ar veģetārām un vegāniskām dietām un viņu receptēm.
L: Vai Tev būtu kādi praktiski ieteikumi, kā veicināt veselīgākus ēšanas paradumus savā dzīvē? Kā mainīt savus neveselīgos ieradumus?
B: Tīri prakstiski es ieteiktu katram cilvēkam iemācīties lasīt etiķetes. Kad mēs dodamies uz veikalu, ir produkti, kuriem nav etiķetes – tādi kā dārzeņi vai zivis. Tos vajadzētu pirmos izvēlēties likt groziņā. Tālāk ir iepakoti produkti un mums būtu jāsaprot, ko mēs uz etiķetes lasām. Divas lietas, kuras noteikti ir jāievēro ir cukura daudzums un sāls rādītājs. Labie produkti ir tiem, kuriem cukurs nav vairāk par 5 gramiem uz 100 gramiem produkta un sāls rādītājs nepārsniedz 1,25 gramus un 100 gramiem produkta. Tas patiesībā ir vēl viens iemesls, lai vērstos pie uztura speciālista uz konsultāciju un saņemt pamācību, kā pareizi lasīt etiķetes.
Vēl jāpiemin, ka noteikti ir jāizvēlas produkti ar lielāku uzturvērtību, kas pārsvarā ir svaigos produktos. Kā arī vienmēr ir jāmācās gatavot! Ja mēs mākam labi gatavot, tad mēs labprātīgi ēdam daudzveidīgu pārtiku.
Runājot par to, kā izvēlēties, kādus dārzeņus un augļus iekļaut ikdienas ēdienkārtē, ir vērts pieminēt varavīksnes principu. Jo krāsaināks ir šķīvis, jo labāk! Vēl viena svarīga lieta, ko es vēlētos nodot tieši sievietēm, kuras tuvojas menopauzei… Šis ir tas vecums, kad sievietes organismā viss mainās un no uztura viedokļa ir svarīgi apvienot dažādību un apjomu. Pēc iespējas atļauties kvalitatīvus produktus un sekot līdzi porcijas lielumam ir ļoti būtisks profilakses pasākums.
L: Tālāk noteikti ir jāpiemin uztura speciālista loma. Kā uztura speciālists profilaktiski var palīdzēt? Kas tiek darīts pirmās vizītes laikā?
B: Jebkuram cilvēkam būtu vērtīgi aiziet pie uztura speciālista pat tad, ja ir jau pārliecības par savām zināšanām. Tiešām pastāv nianses, ko ikdienā par saviem paradumiem cilvēki nezina un nepievērš tam uzmanību.
Uztura speciālists pirmās vizītes laikā uzdos ļoti daudz jautājumu par ēšanas paradumiem, sadzīves apstākļiem, gulēšanas paradumiem, fizisko stāvokli, vecāku saslimšanas vēsturi. Nākamais solis, kas ir svarīgs uztura speciālistam, ir asins analīzes. Pēc asins analīzēm mēs varam spriest par objektīvu veselības stāvokli. Katram speciālistam ir savas analīzes, kuras viņš liek nodot, savukārt labs sākuma punkts ir zināt holesterīna un cukura līmeņus.To būtu jāzin ikvienam.
Ja iepriekš būsi veics kādas ģenētiskās analīzes, kurās tieši nosaka Tavu palielināto krūts vēža risku, tad vēršoties pie uztura speciālista mēs varam sīkāk izanalizet Tavus dzīves paradumus un attiecīgi pielāgot uztura rekomendācijas. Šīs rekomendācijas var ietver kādus produktus ir ieteicams lietot vairāk un no kuriem noteikti vajadzētu atteikties.
Pilnu sarunu video formātā iespējams noklausīties Skrinings.lv Facebook lapā. Tur uzzināsi vairāk par uztura bagātinātājiem, vegāniska uztura un krūts vēža sakarībām, kā arī citiem detailzētākiem jautājumiem par šo tēmu.